Home » Boek

BOEK

Stuk 't Watermerk Verenigingsblad IBNS


School- en Leergeld

Bloed zweet en tranen heeft het gekost, maar mijn boekwerk is eindelijk klaar: 160 pagina’s over school en leergeld. 

Nooit eerder had ik zoiets in mijn leven, een boek maken. Eerlijk gezegd was ik er aan begonnen met het idee te kijkende ver ik ermee zou komen, tussen de medische tegenslagen door. Nu jaren van uitzoeken later, na ontelbare uren, dagen, weken, maanden van fotograferen heb ik eindelijk een resultaat bereikt waar ik zelf tevreden mee ben.

 

Maandag 8 februari was het eindelijk zover: mijn boekwerk is klaar. Zelf ben ik super trots op het eindresultaat, al is en blijft het hobbymatig en zullen er gerust schoonheidsfoutjes in zitten. Maar ik ben vooral heel erg blij dat ik mijn boekwerk nog heb kunnen maken, gezien mijn medische toestand in de recente maanden.

 

Mijn insteek was wel altijd om het toegankelijk te houden: geen lange teksten maar korten krachtig met veel plaatjes. Ik vind het leuk om mijn boek werk ook te delen met mede-verzamelaars en andere geïnteresseerden. Ik heb er geen enkele commerciële intentie mee. Voor geïnteresseerden print ik hem uit op 100 grams papier, bind hem zelf in, en reken hier puur de materiaalkosten.

 

Mijn boekwerk is bij een aantal medeverzamelaars en geïnteresseerden al in bezit, ook bij iemand die zelf professionele catalogi maakt en deze uitgeeft.

Van hem kreeg ik het grootste compliment dat ik als hobbyist kunt krijgen: “wat een meesterwerk! Geweldig! Duidelijke indeling, duidelijke korte beschrijving. Perfect.”   

 

In het boek zijn aantal afbeeldingen van biljetten en munten opgenomen die ik zelf niet bezit. Deze afbeeldingen heb ik aangeleverd gekregen van twee mede-verzamelaars, Theo van Dijken en Henderik Siepel. Ik wil beide heren dan ook hartelijk bedanken! Henderik heeft ook informatie aangeleverd over varianten van de gulden. Hij heeft ruim 15 jaar onderzoek gedaan naar school- en leergeld, en hierover in 2005 het boek “De Rekengulden” uitgegeven, waar één en ander gedetailleerd in beschreven staat.

 

Het boek is voor € 29,10 inclusief verzending binnen Nederland verkrijgbaar via info@schoolgeldverzamelaar.nl